Uitstapjes

Leuke uitstapjes zoals wijnproeverijen, kookworkshops en yogaretreats. Het is ook mogelijk om fietsen (E bikes) te huren. Vanuit huis zijn er diverse wandelingen te maken. Of ga gezellig met ons naar de diverse feesten in het dorpje Montefano. 

Ontdekkingsblog Ciao tutti

Ciao Tutti: 10x Genieten van Montefano & Le Marche

Lees dit leuke artikel in de Ciao tutti van Saskia Baldemaekers (www.ciaotutti.nl). Ontdek Montefano en omgeving, met 10 tips van Gonnie en Jurgen die er B&B La Vecchia Scuola runnen. 

Gratis Ebook

Of download dit gratis Ebook en ontdek waarom Le Marche dé nieuwe vakantiebestemming van Italië is.

 

Met de E bike op pad.

"Dit moet je meer mensen aanraden, super leuk om te doen en erg goede bijna nieuwe fietsen!"

Samen op de fiets om te genieten van een mooie route dwars door de prachtige natuur van Le Marche. Deze groep heeft 3 dagen een E bike gehuurd. De fietsen zijn de avond voor vertrek gebracht, voorzien van een helm en nieuwe sloten. Met een navigatie aan het stuur waren de routes gemakkelijk te vinden. Ze hebben middeleeuwse stadjes bezocht en zijn zelfs naar het strand gefietst.

 

De temperatuur in Le Marche is heerlijk om te fietsen. Beleef, proef en voel Le Marche op de fiets. Er staat je een mooie dag op de fiets te wachten met routes voor de recreatieve of sportieve fietser (ook met gids mogelijk). Ga op een E bike (city of mtb) door afwisselend landschap en over veilige en rustige wegen. De fietsen worden voor je besteld en geleverd. Heerlijk om de dag op de fiets te beginnen en even te stoppen om tijdens je tocht te genieten van een van de vele typische restaurantjes en de vriendelijke bevolking.

 

 

Fietsen in Le Marche
Wandelen in de bergen van de Monti Sibillini

Naar de top!

Een weekend met de gezelligste voetbalclub van Eindhoven. Deze gezellige groep heeft een weekend vol spanning en ontspanning doorgebracht op La Vecchia Scuola. Op vrijdag zijn de mannen van Blauw Zwart begonnen met een 'pranzo' aan de kust en een frisse duik in de zee (eind maart). Zaterdag is een dag vol cultuur geweest met een bezoek aan stadjes als Loreto, Recanati en Osimo. Zondag hebben we de prachtige kloof 'Lame Rosse' beklommen vanuit het meer van Fiastra. Een topper van een opening van ons tweede seizoen. 

Workshop Primi Piatti Pasta

Italianen vinden het eten van een goede pasta een ‘must’. Het liefst eten zij zelfgemaakte pasta of gebruiken in ieder geval ‘pasta fresca’ (verse pasta). Verschillende soorten vullen rijkelijk de menu’s in het restaurant en zelf hebben we nog steeds een beetje moeite om de diverse soorten uit elkaar te houden: canneloni, farfalle, fussilli, linguine, tortelini….om er zomaar enkele te noemen.

 

Zelf pasta maken is natuurlijk het lekkerste! Wij hebben een workshop ‘tagliatelle’ maken gekregen van Celina Mobili van agriturismo Il Casale dell’Acquabona. Zij heeft de kneepjes meegekregen van haar moeder, die al op jonge leeftijd voor het gehele gezin stond te koken. Puur en zonder fratsen zoals we dat ondertussen van Le Marche herkennen.

 

 

Ben jij ook verzot op verse pasta? Dan is deze Italiaanse kookworkshop echt iets voor jou. Het maken van verse pasta is helemaal niet zo moeilijk. Tijdens deze workshop leer je ‘grootmoeders’ kneepjes in de Italiaanse keuken. Bloem, eitjes, olijfolie en zout en kneden maar….Met deze eenvoudige ingrediënten worden de heerlijkste gerechten op tafel getoverd. Aansluitend kun je genieten van jouw zelfgemaakte ‘pranzo’ met heerlijke lokale wijnen van de wijnboer. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Win gratis weekend weg

De cantina van Degli Azzoni

Montefano heeft een grote Cantina met prachtige lokale wijnen uit Le Marche. Tijdens een wijnproeverij bezoeken we de grotten van Montefano waar de oude wijnvaten zijn opgeslagen. Daarna wordt het productieproces uitgelegd. Daarna volgt de verwennerij van lekkere hapjes en heerlijke lokale wijnen uit Le Marche. Montefano kan terecht trots zijn op haar Cantina. Iedereen is dan ook uitgelaten teruggekomen. "Wat een leuke wijnproeverij!".

 

Elk jaar tijdens het laatste weekend van mei opent deze prachtige Cantina (www.degliazzoni.it) haar deuren tijdens de Cantine Aperte dagen 2018.

Cantine Aperte 2018 vol! (reserveer alvast voor het voorjaar van 2019). 


 

Keramiek Workshop

Workshop Keramiek

Wie over “Ceramica” spreekt, denkt aan Appignano. Vazen, schalen en andere keramiek producten worden daar al sinds mensenheugenis gemaakt. Handgemaakt op de draaischijf en daarna gedroogd in de zon nog voordat het de oven in ging voor het bakproces. “Borgo S. Croce” staat bekend als de straat waarin je de oude ambacht nog kunt bewonderen. De straatgevels ademen en tonen nog diverse kleuren ‘keramiek’. Van generatie op generatie worden de technieken overgedragen.

 

Ook met de handen in de klei? Marica Sabbatini heeft het vak al van jong af aan heeft geleerd gekregen. Zij heeft een boetiekje in Appignano vol met keramiek schaaltjes en leuke snuisterijen. Op de draaischijf leer je het ambachtelijke keramiek draaien. Maak een beeld, tegel, servies, vaas of iets anders moois van klei. Naast de kleitechniek krijg je ook de decoratie en glazuurtechniek uitgelegd. Zin gekregen in een workshop keramieken? Het kan, vraag ons naar de mogelijkheden.

 

 

A cena con la Signora Maddalena

We worden met gasten regelmatig uitgenodigd door onze vriendin Signora Maddalena voor 'la cena'. En wat een locatie! In haar woning in het centrum van Montefano is een geheel gerestaureerde taverna aanwezig. Hier hebben we genoten van haar heerlijke Italiaanse kookkunsten en lekkere lokale wijnen. En wat leuk dat door de verschillende nationaliteiten er toch lekker gekletst kan worden - ook in het Italiaans. "Dit ga ik niet meer meemaken, wat een mooie ervaring", zei een van de gasten na afloop. Een heerlijke avond hebben ook wij gehad. Grazie mille Maddalena!!

Cena con la familie
Rondleiding theater Montefano La Rondinella

Teatro La Rondinella

De 'plaatselijke' gids van Montefano heeft het ook deze keer met veel enthousiasme gebracht. Hij bleek zelfs de sleutels te hebben van de oude kerken in Montefano (er zijn er maar liefst 5!) waar gewoonlijk niemand meer binnen komt. Zelfs het prachtige theater van Montefano La Rondinella heeft hij speciaal voor ons geopend. Alles over Montefano en haar geschiedenis. Grazie mille Luigi Storani!! De gids is op afspraak beschikbaar voor de gasten van La Vecchia Scuola (zonder betaling). 

Italiaanse avond

Gelukkig zijn er genoeg restaurantjes en agriturismo's in de buurt van Montefano waar je heerlijk kunt eten. En bij voldoende animo koken wij een Italiaanse maaltijd. Deze keer hebben we er een Italiaanse filmavond van gemaakt met buitenbioscoop. Achterovergeleund in een loungebank onder de portico met een glas wijn in je hand. Helemaal prima toch?

Uit eten in Montefano
feesten wijnproeven en lekker eten in Montefano

Montefano '900

Montefano kan feesten! Dat hebben we ondertussen wel gemerkt. Een modeshow door Montefano met klederdrachten uit '900 en oude voertuigen uit die tijd. Het werd afgesloten door een prachtige opera pop op de piazza van Montefano. Ondertussen kon iedereen genieten en lekker eten in de gastronomische stands. Twee weken vol feest, dansen en muziek - heerlijk tijdens de zwoele zomerse avonden in juli.  

Jaarlijks terugkerend Middeleeuws feest in juli. 

oogstfeesten wijnproeven en lekker eten met kastanjes in Montefano

Sapori d'autunno

Heerlijk gepofte kastanjes met rode wijn of linzen proeven van de Piano Grande? Het kan met de oogstfeesten. Ook in Montefano worden kraampjes door heel het dorp uitgestald met allerlei oogstproducten, sierraden en kledij. En niet te vergeten wordt de nieuwe wijn van dit jaar feestelijk 'geopend'. Heerlijk culinair genieten in het warme najaarszonnetje.

Jaarlijks terugkerend oogstfeest in het laatste weekend van oktober. Kom en feest met ons mee!

Levende kerststal in Montefano

Presepe Vivente

Montefano verandert voor 3 dagen in een klein Betlehem. Traditionele beroepen worden uitgeoefend in de straten van Montefano. Je kans om warme wijn, polenta, crescia, koekjes en kaas te proeven. En zoals elk jaar een 'handgegoten' aandenken. 

Jaarlijks terugkerend Kerstfeest.